Deelname aan ons onderzoek

Zoals u op de vorige pagina’s hebt kunnen lezen, is deelname aan het onderzoek “Partieel functieherstel in hemianopsie” niet meer mogelijk om dat de studie is afgerond. Voor het volgen van de restitutie training verwijzen we u graag naar de website van de  HemianopsieStichting.

U kunt zich op die website aanmelden voor een gesprek en een gezichtsveld meting om na te gaan wat de restitutie training voor u kan betekenen. Hiervoor gaat u naar de pagina Aanmelden voor onderzoek en vult u daar een vragenlijst in. U kunt de ingevulde vragenlijst automatisch aan ons verzenden op diezelfde pagina. Er zal dan op korte termijn contact met u worden opgenomen om een afspraak te maken. Het formulier kunt u ook gebruiken om ons vragen te stellen over de training

. Het kan zijn dat u nog een enkele aanvullende vraag wordt gesteld.

 

 

__________________________________________________________________

BELANGRIJKE CRITERIA VOOR DEELNAME AAN HET ONDERZOEK WAREN:

 • Er moest sprake zijn van hemianopsie of andere vormen van gezichtsveld uitval na een beroerte. Er mocht met nadruk geen sprake zijn van visueel neglect;
 • De beroerte moest bij aanvang van de training minstens 10 maanden geleden hebben plaatsgevonden.
 • Men moest in staat zijn om dagelijks te trainen. Van de deelnemers werd verwacht dat ze minimaal 5x per week minimaal 1 uur trainden. Men moest daar niet alleen tijd en gelegenheid voor hebben; men moest ook het idee hebben dat men het zou kunnen volhouden. We vroegen dit om te voorkomen dat iemand zou uitvallen uit de studie tijdens het onderzoek. 
(Uiteraard is niets vooraf zeker waardoor proefpersoon uitval altijd mogelijk is. Deze uitval wilden we echter minimaliseren i.v.m. het feit dat we de MRI-scanner, autorijsimulator en perimeter moesten reserveren. Daarnaast maakten we kosten voor het gebruik van de hersenscanner. Hierdoor konden we het ons niet permitteren om (veel) uitval van deelnemers te hebben).

Enkele van de metingen die we uitvoeren in ons onderzoek, vonden plaats in een MRI-scanner. Als men niet in een MRI-scanner mocht plaatsnemen, kon men niet deelnemen aan het onderzoek. Of men wel of niet in de MRI-scanner mag, kon worden nagegaan door onderstaande lijst langs te lopen. Als men één van de vragen met ‘ja’ moest beantwoorden, mocht men mogelijk niet plaatsnemen in de MRI-scanner. Men kon dan contact opnemen met de onderzoekers om dit na te gaan.

MRI-screening:

 1. Heeft u een pacemaker?
 2. Bevinden er zich, behalve mogelijke tandvullingen en kronen,
metalen 
delen in uw lichaam? (b.v. prothesen, tatoeages, 
clips op bloedvaten, 
metalen deeltjes in het oog, piercings, spiraaltje, metalen beugels, 
metalen draadje achter tanden)
 3. Bent u aan hoofd of hersenen geopereerd?
 4. Zijn bij u hartritmestoornissen bekend?
 5. Heeft u last van epilepsie of gebruikt u medicijnen tegen epilepsie?
 6. Heeft u last van claustrofobie?
 7. Bent u zwanger of denkt u dat te zijn?
 8. Bent u jonger dan 18 of ouder dan 75 jaar?

Belangrijk: in dit onderzoek wordt geen gebruik gemaakt van medicatie. Het betreft ook geen onderzoek naar de effectiviteit van medicijnen, maar naar de effecten van visuele training op het visuele functioneren.