NIEUW ONDERZOEK VAN START!

Er gaat een nieuwe hemianopsie-studie starten bij het Radboud UMC te Nijmegen! De studie wordt gefinancierd door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars en de HemianopsieStichting is als uitvoerend centrum toegewezen aan deze studie. Dat betekent dat de restitutie-trainingen die worden onderzocht in de studie, door de stichting worden verzorgd.

Voor deze nieuw te starten studie zoeken we personen met hemianopsie, die voldoen aan alle volgende criteria:

  1. Er is sprake van een zogenaamde geïsoleerde hemianopsie of kwadrantanopsie (geen of minimale bijkomende stoornissen; post-thalamische schade in occipitale, occipitaal-temporale, occipitaal-parietale cortex of optische radiatie).
  2. Er is sprake van een centrale uitsparing van minimaal 5 graden.
  3. De hemianopsie ‘zit’ in de chronische fase. Dat betekent dat deelnemers pas aan de studie/training kunnen deelnemen zodra de beroerte minimaal 1 jaar oud is.
  4. Men moet kunnen voldoen aan de eis van minimaal 1 uur computertraining per dag, 5 dagen per week, 2 x 8 weken lang. Het uur mag worden opgedeeld in 2 of 3 sessies.
  5. Men moet voldoen aan de toelatingseisen van fMRI-onderzoek en geen bezwaar hebben om voorafgaand aan de training MRI-scans van ongeveer 1½ uur te ondergaan bij het Donders Instituut in Nijmegen.
  6. Men moet bereid zijn om voorafgaand aan, tijdens en na afloop van de training een bezoek te brengen aan de HemianopsieStichting in Ede voor diverse metingen, die ongeveer 1 – 1½ uur duren.

Bovenstaande voorwaarden betekenen dat:

  • Patiënten die onlangs een beroerte hebben gehad moeten wachten tot de beroerte 1 jaar oud is voordat men de training kan volgen. Aanmelding is dan wel al mogelijk. Als verbetering op korte termijn wenselijk is, dan blijft de bestaande en beproefde methode met de iBox beschikbaar.
  • Er geen kosten zijn verbonden aan de training.

Voor gemaakte reiskosten is een gedeeltelijke vergoeding beschikbaar.

De voor de studie benodigde gezichtsveldmetingen zijn inmiddels volledig geautomatiseerd. Naast de reeds bestaande iBox, zullen we tevens gebruik maken van een VR-bril met ingebouwde IR-camera voor oogfixatie-controle. Tijdens de eerste metingen zullen we de VR-variant vergelijken met de oude iBox-variant.

INDIEN U INTERESSE HEEFT OM DEEL TE NEMEN AAN DEZE STUDIE
eventueel met wachttijd, dan kunt u dat kenbaar maken via het Aanmeldformulier op deze website. U zult dan een bevestiging ontvangen dat u op een wachtlijst wordt geplaatst en dat u een uitnodiging ontvangt zodra u kunt starten met uw deelname aan de studie.
Indien u de training op de iBox wilt volgen, dus zonder deelname aan de studie, dan vult u het Aanmeldformulier in die op de website van de HemianopsieStichting is te vinden.